Marja Bazuin

Dinsdag had ik de eerste dag van de Sales School! Een super toffe, nieuwe opleiding waarin ik samen met andere ondernemers aan de slag ga om onze bedrijven naar ‘the next level’ te brengen.

Eén van de ondernemers vroeg mij die ochtend waarom ik zelf met yoga ben begonnen. Het raakte mij meteen. Iets waar ik al heel lang niet meer over na had gedacht. Het is inmiddels alweer 10 jaar geleden en yoga is een heel belangrijk onderdeel van mijn leven. Het is mijn lifestyle. Het haalt mij uit mijn hoofd, brengt mij in mijn lichaam. Ik ga van inspanning naar ontspanning. Het is een moment voor mijzelf. Een moment om weer te voelen wat ik nodig heb en wat belangrijk is voor mij. Zodat ik vanuit daar weer kan creëren, kan ondernemen en die dingen kan doe die ik het allerleukste vind.

Alleen de reden 10 jaar geleden was heel anders. Ik was 23, net afgestudeerd en er veranderde veel, heel veel. Ik ging van het studerende leven naar het werkende leven, vriendschappen veranderden, sommige verdwenen, er kwamen nieuwe voor terug, mijn leven veranderde. Ik had best veel moeite met al die veranderingen. Wist niet zo goed wat ik er mee moest. Ik had geen controle en was best onzeker. Was ik wel leuk genoeg? Goed genoeg? Kon ik het allemaal wel? Het enige waar ik wel controle over had en begon uit te oefenen was mijn lichaam. Ik ging heel fanatiek sporten, heel gezond en veel te weinig eten, waardoor ik heel erg afviel. En dit alles omdat ik diep van binnen niet tevreden was over wie ik was. Ik wilde voldoen aan een beeld wat door de media gecreëerd werd. Perfect zijn in alles. De lat lag hoog. Na een tijd ging ik, dankzij mijn omgeving, gelukkig inzien er iets moest veranderen. Het vele fitnessen moest stoppen en ik ging op zoek naar iets anders en kwam in aanraking met pilates en vrij snel daarna met yoga. Dat raakte me zo, dat ik alsnog minimaal 4x per week op de mat stond. Maar nu vanuit liefde en niet vanuit controle. Ik leerde op de yogamat dat ik er mocht zijn, dat ik in alles helemaal mezelf mag zijn. Dat ik goed ben zoals ik ben. Volledige acceptatie en liefde voor mijzelf.

Ik ben nu 12 jaar verder. Een stuk wijzer ;) en nog steeds leert yoga mij heel veel. Het is een spiegel. Dat wat je leert op de mat, neem je mee in je dagelijkse leven. En ik voel elke keer weer als ik op de mat sta dat ik er mag zijn. Helemaal mijzelf!

“Yoga is the journey of the self, through the self to the self”